Te is sok cukrot fogyasztasz? Ezért ne tedd!

Kategória: Életmód | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A CUKOR FOGYASZTÁS KÁROS HATÁSAI A BŐR SZÁMÁRA

Néhány éve a túlzott illetve a nem megfelelő cukorfogyasztásról zeng a média és annak idején még csak a kristálycukorról tudhattuk hogy mennyire egészségtelen. Egy ideje a magasztalt nád illetve a barna cukor lényegesen egészségesebb hatásairól hallhattunk naponta, mígnem mára már a nyírfacukor valódiságában sem hihetünk.

Te is sok cukrot fogyasztasz? Ezért ne tedd!

A cukor nem véletlenül a legtöbbet támadott élelmiszer, mely nagyobb mennyiségben fogyasztva nem csak a szervezetre, de a bőrre sincs túl jó hatással.
- lassítja a sejtek élettartamát, rendkívüli módon hozzájárul a bőr öregedéséhez
- terheli és károsítja a májat, ezért a gyakran fellépő bőrproblémák és bőrbetegségek, az aknés, dermatitiszes  bőr kialakulásához vezethet
- legyengíti az immunrendszert, ami bőrelváltozásokat okozhat
- hozzájárul az ekcémához, a Candida illetve a baktériumok túlszaporodásához, melyek pattanásos, aknés bőrt okozhatnak
- felgyorsítja a szervezet és a bőr öregedési folyamatát, ezáltal nagymértékben ráncosodást okozhat
- károsítja a hajszálereket, ami elősegíti a rosacea kialakulását
Te is sok cukrot fogyasztasz? Ezért ne tedd!
A kristálycukor körül kirobbanó támadások idején a barna és a nádcukor szerzett előkelő helyet a divatos "egészséges cukrok" ranglétrán. Azóta kiderült, hogy a nád és a barna cukor is közönséges kristálycukor, utóbbinak színét mivel kevésbé tisztítják,  a melasz tartalma adja.
A xillitet, közönséges nevén nyírfacukrot, (ami egyébként egy cukoralkohol) valamikor kezdetben a nyírfakéregből vonták ki egy enzimes eljárással, ennyi nyírfa híján viszont kinyerési alapanyag alternatívaként maradt a kukorica szára. Érveltek mellette a kevesebb kalóriatartalommal, hogy nem rontja a fogakat, hogy nem savasítja a szervezetet és bár édesítő hatása megegyezik a cukoréval, a glikémiás indexe alacsony (GI=12).
Te is sok cukrot fogyasztasz? Ezért ne tedd!
Nemrég, a szintén alacsony glikémiás indexel rendelkező (GI=35) kókuszvirág cukor jelent meg a piacon, amit a kókuszpálma virágának nektárjából nyernek. Finom karamellás íze teszi egyedivé, számos vitamint, tápanyagot is tartalmaz, értékes és természetes összetevőinek köszönhetően, talán most ez a legjobb alternatíva a cukrok vagy édesítőszerek között. Persze érdemes itt is odafigyelni a minőségre, mert az újdonság ereje néhány gyártókra is varázsszerűen hatott, természetesen felismerték hogy gazdasági szempontból érdemes keverniük az olcsó és mesterséges maltodextrinnel.
 

Vissza

Címkék : cukor, káros hatás, tévhit, natúrkozmetikumok

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

L'AMIA NATURA

Kapcsolódó cikkeink: